Zelené fazolové lusky

Green beans
 
Obsahují vápník, což ocení zejména těhotné ženy. Jsou nízkokalorické. Jsou zdrojem rostlinných bílkovin. 
 
 

FAZOLKY NA SMETANĚ

Čerstvé fazolky

1 cibule (středně velká)

2 lžíce másla

2 lžíce mouky

4 kuličky nového koření

3 bobkové listy

500 ml mléka

3 lžíce zakysané smetany

1 lžíce octa

1 lžička cukru

Sůl

 

Příprava jídla:

Na másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Když zesklovatí, zaprášíme ji moukou a rychle orestujeme. Zalijeme mlékem, přidáme bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme ocet a provaříme alespoň 15min za občasného míchání.

Mezitím uvaříme lusky. Lusky propláchneme a odkrojíme oba konce. Vložíme do vroucí mírně osolené vody a vaříme asi 5min do poloměkka.

Slijeme a ihned vložíme do ledové vody, aby se fazolky přestaly vařit.

Z provařené omáčky vyndáme nové koření a bobkový list. Zjemníme ji zakysanou smetanou a dochutíme cukrem, přidáme fazolky a krátce prohřejeme. Podáváme s bramborami.

Rady navíc: část mléka můžeme nahradit smetanou, omáčka bude hutnější. Namísto zakysané smetany můžeme přidat podmáslí, ale pozor! už nesmíme vařit, aby se omáčka nesrazila. Fazolky můžeme dochutit bylinkami, například čerstvým tymiánem nebo sekanou petrželkou.