Grilování

Rádi a poměrně často grilujeme, takže máme už vychytaných několik skvělých grilovacích tipů. Můj muž navíc 3x navštívil Argentinu, pro kterou je grilování tak typické, a mnohému se přiučil. V Argentině grilování říkají Asado, jedná se o společenskou událost, která je každodenní součástí tamního života.
 
 
1. Hovězí žebra s bramborama podle Pohlreicha
 
Taky patříte k těm, kteří kroutí hlavou nad tím, že někdo griluje hovězí žebra? Mně to připadá normální, já v tom tady jaksi žiju :-)
Žebra jsou delikátní, rozsýpají se, maso je měkoučké a kost bych olizovala nejradši celý večer. Grilují se při cca 160°C 3 hodiny. Pochází z australských nebo argentinských chovů. Naštěstí máme skvělého blízkého kamaráda, který je dováží, takže stačí zvednout telefon...On sám v Argentině žil 10 let. Je to Asador se vším všudy. 
V Argentině jako koření používají jen hrubozrnnou sůl. Žádné marinády a kořenící směsi! Výsledek je 100 procentní.
K tomu jako přílohu jen suchou bagetu a salát nebo jsme teď vyzkoušeli tyto brambory dle receptu Zdeňka Pohlreicha. Měly velký úspěch.
 
Brambory s křenem:
4 střední brambory uvařené ve slupce
2 lžíce strouhaného parmazánu
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce strouhaného čerstvého křenu
2 lžíce másla
sůl a čerstvě mletý pepř
 
Uvařené brambory rozpulte (lepší je na délku) a vydlabejte lžící tak, aby vznikly mističky. Vydlabanou dužinu smíchejte s parmazánem, zakysanou smetanou, strouhaným křenem a máslem, osolte a opepřete dle chuti (osobně jsem tuto směs rozmixovala tyčovým mixérem, aby se lépe spojila). Naplňte ji do vydlabaných brambor a grilujte dokřupava.
 
2. Salát ke grilovanému masu tak, jak ho dělají v Argentině
 
Je neuvěřitelně jednoduchý. Nakrájí se listový salát, na kolečka rajčata a cibule, smíchá se dohromady. Kdo chce, může dochutit olivovým olejem a solí.
Zásadou je salát salát neochucovat dříve než bude na stole! Zavadl by.
 
3. Omáčka chimichurri 
 
 
 
4. Zelenina vhodná ke grilování
 
Na gril se hodí pevnější druhy- cibule, cuketa, paprika, lilek, brambory, batáty