Květák

 
Nemusí být jen bílý, existuje i fialový nebo žlutý. A také zelený - tzv. ROMANESCO.
Obsahuje látky zdraví prospěšné, které uchováte, budete-li jej jíst syrový, vařený v páře, nebo jen krátce opečený. Pokud trpíte dnou, květák vynechte.
 
Při nákupu vybírejte pevné bílé, maximálně smetanově zbarvené hlávky, pokud možno s listy (ty napomáhají udržet květák čerstvý). Do lednice jej důkladně zabalte (listy mu nechte!) a uložte do přihrádky na zeleninu. Před mrazením rozdělte na růžičky, omyjte, spařte, sceďte, ponořte do ledové vody a osušte. Před použitím nerozmrazujte!
 
 
Pokud mají vaše děti rády květák stejně jako ty moje (nemyšleno ironicky), doporučila bych k vyzkoušení následující recept, jehož foto z našeho stolu přikládám:
 
Květák s těstovinami a sýrem
250g těstovin, nejvhodnější jsou kolínka
700g květáku rozebraného na drobné růžičky
310ml polotučného mléka
250 ml smetany ke šlěhání
240g strouhaného sýra, například gouda
160g strouhaného sýra výraznějšího typu, například parmezán
sůl a pepř
2 menší stroužky česneku - prolisovaného
 
Podle návodu uvaříme těstoviny, na posledních 5 minut přidáme květák. Zapneme si troubu na 200°C. Vodu z hrnce slijeme, hrnec vrátíme na sporák, přilijeme mléko smíchané s česnekem, smetanu i oba sýry a vše na mírném plameni řádně promícháme tak, aby se květák a těstoviny stihli směsí obalit. Pak sporák vypneme, a vše vysypeme do zapékací mísy. Pečeme 15-20 minut dozlatova. 
Pozn. česnek můžeme použít až na závěr-směs v zapékací míse jím potřeme. Česnek se ale připaluje, což naše děti odmítají jíst :-)