Červená řepa

Řepa poslední dobou zažívá obrodu, patří mezi nejzdravější a zároveň snadno dostupnou zeleninu. Výborně ladí s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy. Šťáva obsahuje látky, které napomáhají zpevňování cév.

 
 

CARPACCIO S KOZÍM SÝREM

červená řepa, čerstvý kozí sýr, olivový olej, sůl, pepř, balzamikový ocet, rukola 

Bulvy řepy vydrhněte a vařte v dostatečném množství vody doměkka. Podle velikosti bulev to bude trvat cca 1-1,5 hod.

Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Omyté a důkladně osušené lístky rukoly promíchejte s trochou olivového oleje a dejte na talíř. Na ně naskládejte plátky řepy a nadrobte sýr, zakápněte olejem, osolte a opepřete, popřípadě dochuťte balzamikem.

 

 

Pomazánka z červené řepy

150g uvařené a oloupané červené řepy nahrubo nastrouhejte a smíchejte s 250g měkkého tvarohu. Dochuťte 2 lžícemi panenského olivového oleje, lžičkou jablečného octa, mořskou solí a drceným kmínem. Nakonec vmíchejte 2-3 lžíce vlašských ořechů, opražených a nasekaných nahrubo, a 1/2 lžící čerstvého strouhaného křenu.

 

Teplý salát z červené řepy

Doba přípravy 15 minut

 

1 lžíce olivového oleje

3 malé červené řepy, oloupané a nakrájené na nudličky

šťáva z 1 citronu

1 lžíce medu

1 lžíce hrubozrnné hořčice

mořská sůl

 

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm 2 minuty nudličky řepy. Přidejte citronovou šťávu a zahřívejte ještě 1 minutu. Přidejte med a hořčici a promíchejte. Podle chuti osolte a ihned podávejte.

Podávejte třeba ke grilovanému vepřovému masu.