Jahody

Jahody jsou dobrým zdrojem vitaminu C a K, kyseliny listové, manganu, draslíku a také vlákniny. Červená barva je způsobena anthokyanidinem, antioxidantem, který by podle studií měl působit proti zánětům, rakovině a onemocněním srdce.

 

 

 

JAHODY SE ŠAMPAŇSKÝM 

porcí: 6

doba přípravy: 10min

 

Ingredience: 

300g jahodové dřeně

vychlazený sekt

okvětní lístky růží nebo lístky máty

 

Postup:

Dejte kopeček mražené jahodové dřeně  do každé ze šesti širokých sklenic na šampaňské (tzv. Marie Antoinette). Dolijte vychlazeným sektem a ozdobte okvětními plátky růží nebo lístkem máty.

 

DOMÁCÍ JAHODOVÝ PRIBINÁČEK

Doma dětem dělávám pribináčka vlastní výroby, je oproti kupovanému levný a je výborný. Používám vaničku plnotučného tvarohu (vaničkový je lepší než ten vážený, je hladký, bez hrudek), 180 ml smetany ke šlehání (31 nebo 33%) a 2 vanilkové cukry. To je základ, který šlehačem chvíli šlehám, aby byl výrobek nadýchaný. Chci-li pribináčka přisladit, použiju mletý cukr, množství dle chuti. Do základu pak lze použít jakoukoliv příchuť-granko, když chci čokoládového, nebo ovoce, například jahody. Ovoce je trošičku ošemetné v tom, že je plné šťávy, kterou je třeba alespoň z části odstranit (jahody rozmačkám vidličkou) a do pribináčka použiju ten zbytek. Kdybych šťávu neodstranila, výsledkem by byl jakýsi tekutý mléčný nápoj.