Špenát

 
Špenát obsahuje vápník, sodík, železo, hořčík a další cenné složky. Blahodárně působí i na kvalitu vlasů, uklidňuje a čistí organismus. Není dobré ho dlouho tepelně upravovat.
 

Losos se špenátem a  pórkem  

Budeme potřebovat losos filet bez kůže 300g, špenátové listy, cibuli, česnek dle chuti, sůl, pepř, zakysanou smetanu, 1 menší pórek, listové těsto a pečicí papír. Listové těsto, které se v obchodech prodává již vyválené a je včetně pečicícho papíru množstevně stačí právě k 300g lososa.

Lososa omyjeme, nasolíme a napepříme. Špenátové listy propereme, osušíme (necháme okapat). Mezitím si nadrobno nakrájíme cibulku, osmahneme ji na másle nebo oleji v pánvi a přidáme špenát. Jakmile zavadne, plotýnku vypneme a přimícháme prolisovaný česnek a asi 2 lžíce zakysané smetany. Osolíme dle chuti.

Pórek nakrájíme na tenká kolečka, osmahneme na másle.

Připravíme si listové těsto, rodělíme na 2 stejné části (měly by mít tvar obdélníku), na které rozetřeme špenátovou směs, pak položíme lososa a toho poté posypeme pórkem. Navrch položíme druhou část list.těsta, okraje pomačkáme vidličkou, aby ses spojily a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Těsto ještě několikrát propíchneme vidličkou.

Vložíme do truoby vyhřáté na 200°C, pečeme asi 15 minut.