Batáty

Věděli jste, že batáty z botanického hlediska nejsou s bramborami příbuzné? Vlastně rostlina, díky níž máme tyto vynikající hlízy, se jmenuje povijnice batátová a vypadá jako svlačec, který v zahrádkách moc rádi nemáme. Batátům se také říká sladké brambory. Měli jste je někdy? Jsou skvělé zejména pro děti, jsou aktraktivní vzhledem i chutí. Obsahují glukozu, fruktozu a sacharozu, jsou tedy sladké a dětem proto chutnají. Charakteristickou vlastností je také jejich barva - jsou oranžové. Mají totiž vysoký obsah betakarotenu. Zajímavá je pak také jejich energetická hodnota, která je asi o polovinu vyšší než u klasických brambor.

 
 

Sami batáty nepěstujeme, péče o ně je při našich podnebních podmínkách příliš náročná. Máme je ale moc rádi a podělíme se s vámi o několik nápadů, díky kterým nejen dětem, ale i sobě zpestříte jídelníček.

 

1. Prostě hranolky

 

Batáty oloupejte a nakrájejte na hranolky, v misce smíchejte olivový olej a koření dle vlastní chuti. Na obrázku jsou použity sůl, pepř, sladká paprika a sušený česnek. Batáty v této směsi obalte. Na plech dejte pečicí papír, vysypte hranolky a pečte při 220°C  asi 20 minut. Hranolky průběžně obracejte.

 

2. Zdravé chipsy

 

Syrové batáty oloupejte, nastrouhejte na plátky na struhadle, potřete olivovým olejem, mírně osolte a pomalu pečte v troubě na pečicím papíře při teplotě 190°C asi 15-20 minut. Průběžně obracejte.