Chřest

Bílý versus zelený 

Bílý chřest je bledý, protože se k němu nedostane slunce, takže v něm neprobíhá fotosyntéza a netvoří se chlorofyl. Pěstuje se totiž v hromádkách hlíny pod plachtami, které jsou z jedné strany bílé a ze druhé černé a otáčí se podle toho, jestli je třeba hlínu více prohřát (řernou barvou nahoru) nebo spíše ochladit (bílou barvou nahoru).

Sklízí se speciálními noži, jimiž se odřezává přímo pod zemí, špičky jsou tak křehké, že se často odlomí a prodávají se pak zvlášť. Polévka z nich je úplně nejlepší.

 

Zelený chřest se u nás sklízí ze stejných odrůd jako bílý. Výhonky se nezakrývají, prto vytváří chlorofyl - zelené rostlinné barvivo. Sklízejí se jakýmkoliv nožem a odřezávají se nad povrchem půdy. Přestože je jeho pěstování zdánlivě snažší, je dražší než bílá verze. Oproti bílému chřestu má totiž zhruba poloviční výnos na hektar, je náchylnější k přízemním mrazíkům.

 

 

 

Zapečený chřest s parmskou šunkou

 

800g čerstvého chřestu

šťáva z 1 citronu

1 lžička krupicového cukru

1 lžička másla + trocha na vymazání formy

4 velké nebo 8 malých plátků sušené šunky

150g ementálu nahrubo nastrouhaného

1 vejce

150-200ml smetany ke šlehání

50ml bílého suchého vína (nemusí být)

sůl a pepř

vařené brambory jako příloha

 

Troubu předehřejte na 220°C, chřest omyjte a odřízněte zdřevnatělé konce. Škrabkou na zeleninu oloupejte spodní třetinu stonků od hlavičky směrem dolů. V hrnci uveďte k varu osolenou vodu ochucenou citronovou šťávou a cukrem. Přidejte lžičku másla, vložte chřest a vařte minutu až dvě podle síly chřestu, takzvaně "na skus". Měkký, křupavý chřest slijte a ihned ponořte do ledové vody-zachová si díky tomu barvu a křehkost.

V misce prošlehejte sýr s vejcem, smetanou a vínem, osolte a opepřete. Zapékací misku vymažte máslem. Uvařený chřest rozdělte na 4 svazky a každý uprostřed obalte šunkou. Balíčky naskládejte do zapékací misky a přelijte sýrovo-smetanovou směsí. Vložte do trouby a zapékejte asi 25min, dokud se sýr nerozpeče, povrch nezezlátne a směs trochu nezpevní.

Podávejte s vařenými novými bramborami.