Borůvky
Borůvkovo-limetková zmrzlina
Doba přípravy 20 minut
Pro 4 osoby
2 limetky
140g krupicového cukru
130g borůvek
200ml kokosového mléka
280ml smetany ke šlehání
Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borůvky a 2 minuty povařte až začnou praskat. Svařené borůvky vlijte do misky vhodné k uložení do mrazáku a přilijte kokosové mléko. Smetanu ušlehejte a lehce ji vetřete do borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku. Směs by měla v této fázi promrznout asi 3 cm od okrajů. Vyjměte z mrazáku a prošlehejte metlou, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom nechte ztuhnout přes noc.
Tvarohový dort z drobenky s borůvkami
Doba přípravy 15 minut
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku moučkového cukru
100g másla
1/2 sáčku prášku do pečiva
Náplň
500g měkkého tvarohu v kostce
1 kelímek zakysané smetany
200ml mléka
1/2 hrnku moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
150g borůvek (čerstvých nebo maržených)
Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu vyložte pečicím papírem. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi 3/4 jí nasypte na dno formy.
Smíchejte suroviny na náplň, rozetřete na drobenku ve formě a posypte zbytkem drobenky.
Pečte 45 minut do světlezlatavé barvy.
KOLÁČ ZE ZAKYSANÉ SMETANY
Doba přípravy: 20min
Pečení: 50min
- 170 g změklého másla
- 170 g krupicového cukru, nejlépe přírodního
- 3 velká vejce
- 220 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sáček vanilinového cukru
- 150 ml zakysané smetany
- 400 g borůvek
Na polevu:
- 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
- 100 g práškového cukru
1. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).
2. Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.
3. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.
4. Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.