Borůvky

 

Borůvkovo-limetková zmrzlina

Doba přípravy 20 minut

Pro 4 osoby

 

2 limetky

140g krupicového cukru

130g borůvek

200ml kokosového mléka

280ml smetany ke šlehání

 

Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu. Vlijte ji do kastrůlku spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte borůvky a 2 minuty povařte až začnou praskat. Svařené borůvky vlijte do misky vhodné k uložení do mrazáku a přilijte kokosové mléko. Smetanu ušlehejte a lehce ji vetřete do borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku. Směs by měla v této fázi promrznout asi 3 cm od okrajů. Vyjměte z mrazáku a prošlehejte metlou, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom nechte ztuhnout přes noc.

 

Tvarohový dort z drobenky s borůvkami

Doba přípravy 15 minut

 

1 hrnek polohrubé mouky

1/2 hrnku moučkového cukru

100g másla

1/2 sáčku prášku do pečiva

 

Náplň

500g měkkého tvarohu v kostce

1 kelímek zakysané smetany

200ml mléka

1/2 hrnku moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 vanilkový pudinkový prášek

150g borůvek (čerstvých nebo maržených)

 

Troubu předehřejte na 180°C, dortovou formu vyložte pečicím papírem. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi 3/4 jí nasypte na dno formy.

Smíchejte suroviny na náplň, rozetřete na drobenku ve formě a posypte zbytkem drobenky.

Pečte 45 minut do světlezlatavé barvy. 

 

KOLÁČ ZE ZAKYSANÉ SMETANY

Doba přípravy: 20min

Pečení: 50min

  • 170 g změklého másla
  • 170 g krupicového cukru,  nejlépe přírodního
  • 3 velká vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • sáček vanilinového cukru
  • 150 ml zakysané smetany
  • 400 g borůvek


Na polevu:

  • 200 g jemného tvarohu nebo lučiny
  • 100 g práškového cukru
  •  

 

1. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Otevírací koláčovou formu o průměru 22 centimetrů vymastěte a vyložte pečicím papírem (i po stranách).

2. Máslo, cukr, vejce, mouku, prášek do pečiva a vanilinový cukr dejte do mísy. Vařečkou promíchávejte dvě až tři minuty, než se směs dobře spojí a zesvětlá; pokud použijete elektrický hnětač, trvá to minutu nebo dvě. Potom do hmoty vetřete čtyři lžíce zakysané smetany a polovinu borůvek.

3. Směs přelijte do formy a uhlaďte do roviny. Pečte padesát minut, dokud koláč pěkně nevyběhne a není na dotyk pevný a pružný. Nechte ho ve formě deset minut chladnout. Pak koláč vyjměte z formy a nechte dochladnout, nejlépe na drátěné mřížce.

4. Na polevu utřete tvaroh s cukrem a zbývající zakysanou smetanou do hladka. Vychladlý koláč potřete polevou a posypte zbylými borůvkami; pokud ho nesníte hned, vydrží vám v chladničce překrytý potravinovou fólií i několik dní. Před podáváním však nechte dezert chvíli stát při pokojové teplotě, bude chutnější.