Čekanka

 

Je chutnou a zdravou alternativou k hlávkovému salátu.

Existují tyto odrůdy:

Radicchio- salátová červenolistá italská odrůda, která tvoří hlávky podobné zelí. Syrová je hořká, hořkost ale ztrácí povařením.

Bílá čekanka- čím je světlejší, tím je chutnější. Zelené konce lístků bývají dost hořké.

Čekanka kadeřavá- frisée- listová salátová čekanka

Ingredience: 1 cibule, snítka rozmarýnu, 2 hrnky zeleninového vývaru, 2 radicchia, kvalitní olivový olej, sůl a pepř, 1/2 hrnku sýra s modrou plísní,  1 1/2 hrnku rýže arborio (rýže kulatozrnné)

Postup: cibuli a radicchio nakrájíme nadrobno, osmahneme na olivovém oleji s troškou vody až do jemné krémovité konzistence.

Přidáme rýži (rýže na rizoto se nepropírá, uvolněný škrob je naopak žádoucí) a rozmarýn. Po troškách přiléváme vývar, necháme jej pokaždé vsáknout se do rýže, neustále promícháváme. 

Až je rýže uvařená (15-20 minut), vmícháme sýr. A vychutnáme si to!!! :-)