Lilek

 
Lilek vejcoplodý je rovněž názýván baklažánem, je příbuzný bramborám. Syrové plody jsou hořké a obsahují jedovatý solanin, který se rozkládá tepelnou úpravou. Pak má jemnou chuť a nízký obsah kalorií (35 kcal/100 g). Bonusem jsou antioxidanty, karoten, řada vitamínů skupiny B, fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo a mangan. Konzumace lilku pomáhá bojovat proti vyskoému cholesterolu a křehkosti cév.
 
Tenkou slupku není třeba loupat.Lilek vynikne v kombinaci s bylinkami, česnekem a rajčaty, lze ho grilovat, dusit, vařit, zapékat. Rozšťouchané a okořeněné vařené lilky s cibulí a rajčaty patří k základům indické kuchyně, nakrájené patří do indického čatní, francouzského ratatouille i řecké musaky.
 
Tipy před zpracováním: - obsahuje hodně vody, proto před další úpravou plátky osolte z obou stran a kapky tekutiny na povrchu odsajte papírovou utěrkou
                                  - před pečením vcelku plod na několika místech propíchněte, aby po zahřátí neexplodoval