Mrkev

 
Jarní mrkev je křehká, šťavnatá a tvrdá. Nová mrkev obsahuje víc vody, proto se nikdy neopeče dokřupava jako ta zimní. 
 
Pečená kořenová zelenina s dresinkem
 
1kg mrkve
1 kg červené řepy
500 g bulvového celeru
500 g červené cibule
olivový olej na pokapání
sůl
 
DRESINK: 
300 g crème fraîche
šťáva ze dvou citronů
hrst čerstvé majoránky nebo petrželky
malý kousek čerstvého křenu, nastrouhaný
 
Mrkev očistíme a nakrájíme na klínky. Celer a červenou řepu oloupeme a rovněž nakrájíme na klínky. Červenou cibuli oloupejte a nakrájíme na čtvrtky nebo osminky. Všechnu zeleninu dáme do pekáčku, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C asi na 50 minut.
 
Crème fraîche smícháme s ostatními ingrediencemi na dresink. 
 
Zeleninu podáváme spolu s dresinkem.