Bylinky a koření

Petrželová nať

V lednici vydrží i týden a pořád vypadá skvěle. rybám a drůbeži dodá skvělou kořeněnou chuť. Nať petržele hladkolisté je aromatičtějsí než nať kudrnky.

Saturejka

Saturejka je používána jako druh koření. Používá se nať. Je součástí směsi koření s názvem čubrica, která je oblíbená v balkánské kuchyni pro přípravu mletých i jiných mas, zapékané zeleniny, do slaných pomazánek,polévek a luštěninových pokrmů....

Majoránka

Rodná sestra česneku, s nímž se výborně doplňuje ve všech pokrmech - polévkách, masových pečeních i bramborácích. Povzbuzuje chuť do jídla a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Působí také protinadýmavě. Uvolňuje křeče a posiluje nervový systém. Pomáhá při ženských onemocněních, protože...

Kopr

Zelený kopr nevařte, ztratil by chuť. Je nenahraditelný jako doplněk lososa, okurkového salátu, polévky kulajdy, nových brambor a tvarohu. Koprový čaj působí tišivě při zažívacích obtížích a nadýmání. Díky svým močopudným vlastnostem je doporučován na ledvinová onemocnění. Kopr...

Levandule lékařská

Nálev z květu levandule se přidává do koupele Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly Používá se i v kuchyni, hlavně ve Francii, Španělsku a Itálii Je jednou ze součástí provensálského koření Květ levandule je pro své...

Šalvěj

Jméno Salvia pochází z latinského slova salvare, což znamená léčit. Upozorňuje na léčivou moc šalvěje, čímž byla známá už ve středověku. Vysoké procento esenciálních olejů v různých druzích šalvěje zaručuje různé užití. Šalvěj lékařská se využívá v kuchyni jako koření, a také v medicíně např. proti...

Pažitka

Pažitka je bohatá na vitamíny a minerály, zvláště B2, C, vápník a draslík. (Ze 100 g pažitky získá naše tělo 10 mg vitamínu C.) Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své aroma. Lepší je pažitku...

Meduňka

Meduňkový čaj z listů snižuje stres,uklidňuje, uvolňuje, zpříjemňuje spánek a zajišťuje dobré zažívání. Nově se uznávají protivirové účinky, zvláště u herpesvirů (opary)  Z listů se rovněž připravuje meduňkový likér Nať se používá v lidovém lékařství jako hypnotikum a...

Máta

Má svěží, lehce peprnou chuť, která se hodí k jehněčímu masu, do salátů, dezertů a zejména nápojů. Na světě existuje na 800 druhů máty lišící se vůní a chutí.

Tymián

Tat aromatická bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Před pečením posypeme čerstvě...

Oregáno (Dobromysl)

Dobromysl obecná se využívá jako koření i jako bylinka při léčení různých chorob Při pravidelném používání zlepšuje náladu a působí jako lehké antidepresivum Díky vysokému obsahu tymolu, usnadňuje odchod plynů ze střev, takže se hlavně využívá při poruchách trávení, nadýmání či křečích trávicí...

Libeček

Z moderní kuchyně se libeček lékařský téměř vytratil, naproti tomu ve středověku nechyběl v žádné bylinkové zahrádce. Tato vytrvalá bylinka nabízí mnohostranné využití. V kuchyni se používá pro svou silnou, kořenitou vůni a chuť. Přidáváme jej do polévek, k dušenému masu, zelenině, do omáček i...

Bazalka

Barva listů jako taková nemá vliv na chuť bazalky, podstatná je odrůda. Běžná fialová bazalka chutná obdobně jako obyčejná zelená. Na trhu už však jsou i speciální odrůdy, třeba skořicová.   Co s ní? Podrťte bazalku a vetřete ji do změklého másla, vychlaďte a jezte ke steaku či ke kuřeti a...

Rozmarýn

koření na skopové nebo vepřové maso, drůbež a ryby součást marinád při nakládání masa čerstvé listy mají jemné aroma, sušené listy mají velmi výraznou chuť používá se k ochucení brambor a bylinkového másla v zelenině natě se mohou použít k navonění olejů nebo octů