Brambory
Co se týče nových brambor, sluší jim jednoduchost - s máslem nebo tvarohem či čerstvým sýrem, posypané pažitkou nebo petrželkou. Abyste si je opravdu vychutnali, nevkládejte je do vařicí vody, nejlépe chutnají, vložtíte-li je do vody studené a tu pak přivedete k varu.
Ačkoliv jsou ušpiněné od hlíny, neperou se. Čerstvě nakopané mají navíc odlupující se šupinky slupky.
Nové brambory s brynzou, cibulkou a uzenou slaninou
Doba přípravy 15 minut
8 velkých nebo 12 středních brambor varného typu B nebo C, vydrhnutých
400g čerstvé brynzy
150g kysané smetany
pažitka nakrájená najemno
sůl a pepř
40g uzeného špeku nakrájeného na kostičky
2 jarní cibulky s natí nakrájené najemno
šťáva z 1 citronu
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte papírem na pečení. Brambory propíchejte na několika místech vidličkou, rozložte na plech a pečte 50-60 minut doměkka, nejméně jednou otočte.
Mezitím promíchejte brynzu s kysanou smetanou, většinou pažitky a trochou pepře. Špek vyškvařte na škvarečky a stáhněte z ohně. Prošlehejte citronovou šťávu se špetkou soli.
Upečené brambory navrchu podélně nařízněte a užší konce zmáčkněte proti sobě, aby se otevřely. Na každou naneste trochu brynzy, posypte většinou škvarečků, cibulkou a pepřem.
Opékané brambory
Doba přípravy 15 minut
Pro 2 osoby
Troubu předehřejte na 200°C, oloupejte 500g brambor a nakrájejte je na malé kostky. Vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty. Sceďte a nechte oschnout. V pekáčku rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Vsypte brambory, osolte, opepřete a přidejte pár snítek tymiánu. Lehce protřepejte a pečte 30-40 minut. V polovině doby obraťte. Z trouby vyjměte až budou zlatavé a křupavé.
SALÁTOVÉ BRAMBŮRKY S MÁTOU
Doba přípravy 25 minut
Počet porcí 4
Ingredience
350 g malých nových brambor, neoloupaných, ale odrhnutých kartáčkem
hrst čerstvé máty
hrst čerstvé petrželky
stroužek česneku
3 středně velké cibule, nasekané nahrubo
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce vody
sůl a čerstvě mletý pepř
Příprava jídla
1. Vsypte brambory do vařící osolené vody – uchovají si tak cenné látky – a povařte je 15 až 20 minut (doměkka). Doba vaření závisí na velikosti brambor.
2. Mezitím dejte do mixéru mátu, petrželku, česnek i všechnu cibuli a rozmixujte je. Přidejte olej a vodu a ještě jednou promixujte. Poté bylinkovou směs osolte a opepřete podle chuti.
3. Brambory sceďte a ještě horké promíchejte s hustou a aromatickou zelenou zálivkou. Tenhle neobvyklý salát je stejně dobrý teplý i vychlazený.