Brambory

 

Co se týče nových brambor, sluší jim jednoduchost - s máslem nebo tvarohem či čerstvým sýrem, posypané pažitkou nebo petrželkou. Abyste si je opravdu vychutnali, nevkládejte je do vařicí vody, nejlépe chutnají, vložtíte-li je do vody studené a tu pak přivedete k varu.

Ačkoliv jsou ušpiněné od hlíny, neperou se. Čerstvě nakopané mají navíc odlupující se šupinky slupky.

 

 

 

Nové brambory s brynzou, cibulkou a uzenou slaninou

Doba přípravy 15 minut

 

8 velkých nebo 12 středních brambor varného typu B nebo C, vydrhnutých

400g čerstvé brynzy

150g kysané smetany

pažitka nakrájená najemno

sůl a pepř

40g uzeného špeku nakrájeného na kostičky

2 jarní cibulky s natí nakrájené najemno

šťáva z 1 citronu

 

Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte papírem na pečení. Brambory propíchejte na několika místech vidličkou, rozložte na plech a pečte 50-60 minut doměkka, nejméně jednou otočte.

Mezitím promíchejte brynzu s kysanou smetanou, většinou pažitky a trochou pepře. Špek vyškvařte na škvarečky a stáhněte z ohně. Prošlehejte citronovou šťávu se špetkou soli.

Upečené brambory navrchu podélně nařízněte a užší konce zmáčkněte proti sobě, aby se otevřely. Na každou naneste trochu brynzy, posypte většinou škvarečků, cibulkou a pepřem.

 

Opékané brambory

Doba přípravy 15 minut

Pro 2 osoby

 

Troubu předehřejte na 200°C, oloupejte 500g brambor a nakrájejte je na malé kostky. Vhoďte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty. Sceďte a nechte oschnout. V pekáčku rozehřejte 1 lžíci olivového oleje. Vsypte brambory, osolte, opepřete a přidejte pár snítek tymiánu. Lehce protřepejte a pečte 30-40 minut. V polovině doby obraťte. Z trouby vyjměte až budou zlatavé a křupavé.

 

SALÁTOVÉ BRAMBŮRKY S MÁTOU

Doba přípravy 25 minut

Počet porcí 4

 

Ingredience

350 g malých nových brambor, neoloupaných, ale odrhnutých kartáčkem  

hrst čerstvé máty

hrst čerstvé petrželky

stroužek česneku

3 středně velké cibule,  nasekané nahrubo

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce vody

sůl a čerstvě mletý pepř

 

Příprava jídla

1. Vsypte brambory do vařící osolené vody – uchovají si tak cenné látky – a povařte je 15 až 20 minut (doměkka). Doba vaření závisí na velikosti brambor.

2. Mezitím dejte do mixéru mátu, petrželku, česnek i všechnu cibuli a rozmixujte je. Přidejte olej a vodu a ještě jednou promixujte. Poté bylinkovou směs osolte a opepřete podle chuti.

3. Brambory sceďte a ještě horké promíchejte s hustou  a aromatickou zelenou zálivkou. Tenhle neobvyklý salát je stejně dobrý teplý i vychlazený.