Rajčata

 

Rajčatová passata

(na množství 800 ml)

 

Passata je základ rychlých omáček, polévek, ale i dušených pokrmů. Hodí se všude, kde se žádá koncentrovaná chuť zralých rajčat.

1 kg rajčat, rozpůlených nebo nakrájených na čtvrtky (záleží na velikosti)

6 stroužků česneku, oloupaných a rozpůlených

1 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvý mletý pepř

1 lžička krupicového cukru

 

Do hrnce vložte rajčata, česnek a olej. Přiklopte a na středním ohni 10 minut duste za občasného míchání, aby se rajčata zcela rozvařila. 

Štědře osolte a opepřete, mírně oslaďte. Odklopené vařte 5 minut, až česnek změkne. Nechte vychladnout, přeceďte a dužinu protřete přes síto.

Passatu můžete zamrazit v krabičkách až na 3 měsíce, týden uchovávat v uzavřené sklenici v lednici nebo hned spotřebovat.

 

Hustá omáčka Marinara

1 kg rajčat jakéhokoliv druhu a velikosti

4 lžíce olivového oleje

celý černý pepř

snítka čerstvé bazalky

čajová lžička sušeného oregana

1 cibule

4 stroužky česneku

sůl dle chuti

Rajčata neloupeme, není to třeba, nenecháváme žádné zbytky. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku (asi 5 minut), přidáme česnek (další 1 minuta) a rozkrájená rajčata, několik kuliček černého pepře. Přiklopíme pokličkou (rajčata si pak lépe uchovají svou nasládlou chuť a rychleji se rozvaří), vaříme asi 15 minut. Poté odkryjeme, přidáme sušené oregano a lístky čerstvé bazalky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme ještě asi půl hodiny. Na závěr osolíme, můžeme přidat i lžíci krystalového cukru. Co nespotřebujete ihned, rozdělte do krabiček a zamrazte.

Podává se s těstovinami nebo se používá místo kečupu na pizzu.