Rajčata
Rajčatová passata
(na množství 800 ml)
Passata je základ rychlých omáček, polévek, ale i dušených pokrmů. Hodí se všude, kde se žádá koncentrovaná chuť zralých rajčat.
1 kg rajčat, rozpůlených nebo nakrájených na čtvrtky (záleží na velikosti)
6 stroužků česneku, oloupaných a rozpůlených
1 lžíce olivového oleje
sůl a čerstvý mletý pepř
1 lžička krupicového cukru
Do hrnce vložte rajčata, česnek a olej. Přiklopte a na středním ohni 10 minut duste za občasného míchání, aby se rajčata zcela rozvařila.
Štědře osolte a opepřete, mírně oslaďte. Odklopené vařte 5 minut, až česnek změkne. Nechte vychladnout, přeceďte a dužinu protřete přes síto.
Passatu můžete zamrazit v krabičkách až na 3 měsíce, týden uchovávat v uzavřené sklenici v lednici nebo hned spotřebovat.
Hustá omáčka Marinara
1 kg rajčat jakéhokoliv druhu a velikosti
4 lžíce olivového oleje
celý černý pepř
snítka čerstvé bazalky
čajová lžička sušeného oregana
1 cibule
4 stroužky česneku
sůl dle chuti
Rajčata neloupeme, není to třeba, nenecháváme žádné zbytky. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku (asi 5 minut), přidáme česnek (další 1 minuta) a rozkrájená rajčata, několik kuliček černého pepře. Přiklopíme pokličkou (rajčata si pak lépe uchovají svou nasládlou chuť a rychleji se rozvaří), vaříme asi 15 minut. Poté odkryjeme, přidáme sušené oregano a lístky čerstvé bazalky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vaříme ještě asi půl hodiny. Na závěr osolíme, můžeme přidat i lžíci krystalového cukru. Co nespotřebujete ihned, rozdělte do krabiček a zamrazte.
Podává se s těstovinami nebo se používá místo kečupu na pizzu.