Skladování zeleniny, ovoce a bylinek
Co s bylinkami?
1) Zamrazit je do oleje nebo másla - Bylinky nasekáme nadrobno nebo nahrubo nebo kombinace obou verzí, naplníme jimi do 2/3 tvořítka na led, zalijeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, přetáhneme potravinářskou folií (pozor na vylití!) a necháme přes noc zamrazit. Pak tvořítka vyloupeme a ucháváváme v mrazáku v plastocý krabičkách nebo sáčcích.
Nejvhodnější pro tento způsob uchovávání jsou pevné bylinky, které se zpravidla používají při tepelné úpravě jídel: tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn.
U bylinek typu kopru, pažitky, máty, bazalky dochází vlivem působení nízkých teplot ke změnám chuti, ale pokud nám to nevadí, můžeme je zpracovat stejným způsobem, nebo je nasekat "nasucho" a v mrazáku uchovávat v sáčku nebo krabičce, kde postupně vysychají a chutí se tak blíží sušeným bylinkám.
2) Bylinkové máslo - Potřebujete 250 g másla, 1-2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl, svazeček hladkolisté petrželky (může být i tymián, pažitka, šalvěj - vše čerstvé)
Bylinky zbavíme tuhých stonků, omyjeme a osušíme. Nasekáme najemno, vmícháme do změklého másla spolu s citronovou kůrou a solí. Dobře promícháme, aby se vše spojilo. Směs stočíme do válečku v kusu potravinářské folie a utáhneme konce. Dáme ztuhnout do ledničky. Před použitím krájíme na plátky. Lze jej také zamrazit, a to až na 3 měsíce.
Zpracování zeleniny, pokud ji chceme zamrazit
1) je nutné ji nejprve povařit, vysoká teplota zničí enzymy a bakterie na jejím povrchu, které by ji jinak připravili o chuť a vitamíny.
Doba vaření: 1-2 minuty platí pro špenát
2 minuty pro zelené fazolky, kapustu, nahrubo nakrájené papriky
3 minuty pro růžičky květáku a brokolice, malé růžičkové kapustičky, bulvový fenykl nakrájený na plátky
4 minuty mrkev na plátky, větší kapustičky
4-8 minut kukuřičné klasy
Poté, co jsme zeleninu povařili, ji zchladíme prolitím studenou vodou, vložíme do ledové lázně, osušíme a zamrazíme v přiměřených dávkách (aby balíčky nebyly velké).
Rajčata je lepší zamrazit v podobě passaty (pyré) nebo hotové omáčky. Recept na passatu najdete v oddělení "recepty-rajčata" :-)