Skladování zeleniny, ovoce a bylinek

Zelenina se vyznačuje krátkou životností. V lednici ji uložte neomytou do spodních pater, tu měkčí (choulostivější) spotřebujte nejdříve, vyrdží totiž svěží maximálně dva dny. Tu tvrdší uchováte až týden.
Salát před uložením do ledničky nikdy neoplachujte! Voda naruší povrch listů a ty začnou hnědnout. Salát stačí pouze zabalit do potravinářské folie nebo sáčku a nechat ho tak až do doby použití.
 

Co s bylinkami?

 

    33. Freeze Your Herbs in Olive Oil to Keep them Year Round | 42 Clever Food Hacks That Will Change Your Life

1) Zamrazit je do oleje nebo másla - Bylinky nasekáme nadrobno nebo nahrubo nebo kombinace obou verzí, naplníme jimi do 2/3 tvořítka na led, zalijeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem, přetáhneme potravinářskou folií (pozor na vylití!) a necháme přes noc zamrazit. Pak tvořítka vyloupeme a ucháváváme v mrazáku v plastocý krabičkách nebo sáčcích.   

Nejvhodnější pro tento způsob uchovávání jsou pevné bylinky, které se zpravidla používají při tepelné úpravě jídel: tymián, oregano, šalvěj, rozmarýn.

U bylinek typu kopru, pažitky, máty, bazalky dochází vlivem působení nízkých teplot ke změnám chuti, ale pokud nám to nevadí, můžeme je zpracovat stejným způsobem, nebo je nasekat "nasucho" a v mrazáku uchovávat v sáčku nebo krabičce, kde postupně vysychají a chutí se tak blíží sušeným bylinkám.

 

2) Bylinkové máslo - Potřebujete 250 g másla, 1-2 lžičky strouhané citronové kůry, sůl, svazeček hladkolisté petrželky (může být i tymián, pažitka, šalvěj - vše čerstvé)

Bylinky zbavíme tuhých stonků, omyjeme a osušíme. Nasekáme najemno, vmícháme do změklého másla spolu s citronovou kůrou a solí. Dobře promícháme, aby se vše spojilo. Směs stočíme do válečku v kusu potravinářské folie a utáhneme konce. Dáme ztuhnout do ledničky. Před použitím krájíme na plátky. Lze jej také zamrazit, a to až na 3 měsíce.

 

 

Zpracování zeleniny, pokud ji chceme zamrazit

1) je nutné ji nejprve povařit, vysoká teplota zničí enzymy a bakterie na jejím povrchu, které by ji jinak připravili o chuť a vitamíny. 

How to Blanch Fresh Vegetables for Canning and Eating! - www.countrycleaver.com Lock in those fresh flavors, crispness and color of your fresh vegetables this summer

Doba vaření: 1-2 minuty platí pro špenát

                    2 minuty pro zelené fazolky, kapustu, nahrubo nakrájené papriky

                    3 minuty pro růžičky květáku a brokolice, malé růžičkové kapustičky, bulvový fenykl nakrájený na plátky

                    4 minuty mrkev na plátky, větší kapustičky

                    4-8 minut kukuřičné klasy

Poté, co jsme zeleninu povařili, ji zchladíme prolitím studenou vodou, vložíme do ledové lázně, osušíme a zamrazíme v přiměřených dávkách (aby balíčky nebyly velké). 

Rajčata je lepší zamrazit v podobě passaty (pyré) nebo hotové omáčky. Recept na passatu najdete v oddělení "recepty-rajčata" :-)