
Jahody jsou dobrým zdrojem vitaminu C a K, kyseliny listové, manganu, draslíku a také vlákniny. Červená barva je způsobena anthokyanidinem, antioxidantem, který by podle studií měl působit proti zánětům, rakovině a onemocněním srdce.
JAHODY SE ŠAMPAŇSKÝM
porcí: 6
doba přípravy: 10min
Ingredience:
300g jahodové dřeně
vychlazený sekt
okvětní lístky růží nebo lístky máty
Postup:
Dejte kopeček mražené jahodové dřeně do každé ze šesti širokých sklenic na šampaňské (tzv. Marie Antoinette). Dolijte vychlazeným sektem a ozdobte okvětními plátky růží nebo lístkem máty.
DOMÁCÍ JAHODOVÝ PRIBINÁČEK
Doma dětem dělávám pribináčka vlastní výroby, je oproti kupovanému levný a je výborný. Používám vaničku plnotučného tvarohu (vaničkový je lepší než ten vážený, je hladký, bez hrudek), 180 ml smetany ke šlehání (31 nebo 33%) a 2 vanilkové cukry. To je základ, který šlehačem chvíli šlehám, aby byl výrobek nadýchaný. Chci-li pribináčka přisladit, použiju mletý cukr, množství dle chuti. Do základu pak lze použít jakoukoliv příchuť-granko, když chci čokoládového, nebo ovoce, například jahody. Ovoce je trošičku ošemetné v tom, že je plné šťávy, kterou je třeba alespoň z části odstranit (jahody rozmačkám vidličkou) a do pribináčka použiju ten zbytek. Kdybych šťávu neodstranila, výsledkem by byl jakýsi tekutý mléčný nápoj.